(3)

Cum poți monitoriza intensitatea emoțiilor tale?

Gândește-te cum reacționezi! Este motorul tău emoțional mai degrabă suprasaturat sau abia reușește să pornească? Când trăiești diferite emoții, cum ar fi furia, frica sau dezamăgirea, încearcă să te întrebi: cât de intense sunt emoțiile mele acum? Mă ajută acestea să iau decizii mai bune sau mă încurcă?
Observă senzațiile corpului. Îți bate inima mai tare? Îți sunt mușchii încordați? Transpiri?
Observă cum vorbeşti. Înjuri, ţipi sau eşti neobişnuit de tăcut? 


Poate că are sens să țipi atunci când faci galerie colegiilor la meciul de fotbal, însă nu ar fi deloc constructiv să țipi atunci când profesorul îți dă o notă proastă. 


Puteți găsi în continuare exemple despre cum putem trăi diferite emoții:

EmoțiaEmoțional scăzutEmoțional crescutEchilibrat
AnxietatePuțină anxietate poate să mă motiveze, astfel încât să mă pregătesc când este necesar (ex. pentru test). Incapacitatea de a diferenția între un pericol real și frici personale. O tendință de a exagera și de a crea tensiune pentru mine și ceilalți Capabil să evaluez situațiile corect și să decid ce pași sunt necesari pentru a reduce un risc.
FuriePasiv, am dificultăți în a-mi
exprima
nevoile.
Pot șicana și batjocori pe ceilalți. Pot spune sau face lucruri pe care apoi să le regret.Pot decide într-un mod conștient când să fiu asertiv și când să las lucrurile să treacă.
TristețeSentimente netrăite se pot acumula și pot ieși la iveală în moduri neașteptate.Poate să mă ducă la a-mi pierde capacitatea de a face lucruri uzuale, zilnice, care apoi îmi accentuează și mai mult tristețea și retragerea.
Pot simți tristețe când e potrivit și constructiv. Știu strategii prin care să am grijă de mine când sunt trist, las loc pentru alte emoții și pot face și lucruri care îmi fac plăcere.
Bucurie
Am dificultăți în a mă bucura de succese, simt că ele sunt temporare și nu sunt în acord cu efortul investit.
Pot să îi îndepărtez pe ceilalați prin a ignora/ evita problemele sau nu reușesc să mă bucur și de succesul altora, privind doar perspectiva mea.Mă bucur de propriile succese într-un mod autentic, precum și de succesele altora. Recunosc și învăț din provocările care îmi ies în cale.