I. Abilități terapeutice

Scop:

La finalul acestui modul vei şti mai multe despre modalitățile recomandate de a aborda pe cineva care trece printr-o situație stresantă (abilităţile terapeutice) şi vei fi exersat cum să le aplici în viaţa de zi cu zi.

Ce sunt abilităţile terapeutice?

Abilitățile terapeutice reprezintă un instrument de comunicare mult studiat, eficient și folosit în diverse domenii, de către diferiți specialiști, de la antrenori, consilieri, terapeuţi etc. Acestea presupun modul în care noi răspundem celor din jurul nostru la ceea ce ei ne spun. Există 4 modalităţi de comunicare prin care putem să transmitem prezența și dorința noastră de a fi de ajutor:

Aceste abilități se numesc terapeutice deoarece reprezintă unul din instrumentele de bază pe care terapeuţii le folosesc pentru a transmite pacienţilor că sunt acolo să asculte şi să ajute, iar eficienţa lor a fost constant demonstrată pentru angajamentul în terapie, participarea activă în terapie şi progresul terapeutic pe termen lung.

Astfel, pentru a putea acorda primul ajutor în sănătate mintală într-un mod eficient şi real, aceste abilităţi sunt baza de la care pornim. Deşi este foarte relevant să putem recunoaşte semnele şi simptomele unor tulburări mintale, acest lucru nu este de ajuns. Modul în care răspundem celor din jurul nostru aflaţi în situația dificilă poate prezice încrederea viitoare pe care aceştia ne-o acordă. La mulţi dintre noi, implicit, aceste abilităţi sunt naturale însă la fel ca oricare alte abilităţi, pentru a fi îmbunătăţite şi menţinute în timp, e nevoie să le exersăm.


Exerciţii:

1.

Mai jos sunt câteva exemple de cum să nu răspundem (pătrățelele albe), iar pe margine exemple de cum ar fi potrivit să răspundem unei persoane aflate într-o dificultate emoțională (pătrățelele colorate). Gândește-te care ar fi alternativa potrivită pentru fiecare exemplu așa nu și trage pătrățelul cu alternativa peste exemplul ce să nu spui, căreia îi corespunde.