Despre MentAid

MentAid este un proiect care a pornit de la ideea de a face sănătatea mintală accesibilă la nivel de comunitate. Avem pregătire pentru a acorda primul ajutor în sănătate, dar în țara noastră nu există informații/ cursuri despre primul ajutor în sănătate mintală. Putem învăța cum să oprim o hemoragie, cum să aplicăm un bandaj sau să curățăm o rană, dar ce facem când rănile sunt emoționale, nu se văd, însă afectează bunăstarea persoanei care le are? Ei bine, proiectul MentAid are misiunea de a acoperi această necesitate, prin a ne învăța să-i ajutăm pe cei apropiați – colegi, prieteni, familie – când aceștia trec prin dificultăți emoționale, precum stare depresivă, îngrijorări foarte multe, stres frecvent. 

Cum ne propunem să facem acest lucru?

Platforma MentAid conține o serie de module destinate psihoeducației, fiind livrate informații despre tulburările emoționale cele mai comune pentru a le înțelege mai bine. Totodată, modulele vizează pregătirea pentru acordarea primului ajutor emoțional, prin dezvoltarea unor abilități și exersarea unor tehnici.

În plus, organizăm evenimente, ateliere de învățare pentru diferite categorii (adolescenți, adulți, seniori) în care sunt abordate tematici din acordarea primului ajutor în sănătate mintală.

Obiectivul acestei inițiative este de a-i învăța pe oameni să-i ajute pe cei dragi, pe cei din jur când aceștia se confruntă cu probleme emoționale. Credem că în acest fel putem face lumea un loc mai bun, în care să fim atenți și să avem grijă unii față de alții. Într-o epocă în care pentru problemele fizice se găsesc soluții tot mai multe, avansate și eficiente, problemele emoționale apar în prim-plan, tot mai amenințătoare. Dezvoltând o comunitate informată despre sănătatea mintală, o comunitate empatică și pregătită să ofere sprijin emoțional, putem să fim rezilienți în fața dificultăților emoționale și să creștem în urma lor.