(7)

Reflecție: a mers mașina așa cum ți-ai dorit?

Greșelile sunt oportunități de învățare

A avea strategii pentru a-ți menține în echilibru gândurile și emoțiile necesită mult efort și practică. Unele sunt destul de ușoare și intuitive, altele au nevoie de experiență și practică. Dar cu toții facem greșeli. În loc de a te împotmoli, învață să le tratezi ca oportunități de învățare. Poate ai nevoie să te distanțezi puțin, înainte de a investiga ce a mers bine și unde sunt puncte de îmbunătățit în urma unei situații prin care ai trecut. Poate un prieten apropiat sau un adult în care ai încredere, te poate ajuta să reflectezi asupra situației și să găsești modalități prin care ai face ceva diferit data viitoare într-o situație asemănătoare.

Să nu îți fie frică să ceri ajutor!

Atunci când nu ești sigur că poți gestiona eficient o situație sau că poți găsi soluții rezonabile la conflicte, poate fi mai ușor să eviți acea situație sau acea persoană pentru o perioadă scurtă, sperând că problema va dispărea. Dar situațiile dificile, de obicei, nu se rezolvă de unele singure. Dacă simți că nu te prea descurci, e mai bine să ceri ajutor. Șoferii buni se opresc și întreabă direcția spre destinația lor când nu sunt siguri că au luat-o pe unde trebuie.

Bucură-te de experiență!

Să obții carnetul de conducere îți oferă libertate, responsabilitate, dar și oportunitatea de a folosi noile abilități învățate. La fel, învățând să-ți folosești și să-ți înțelegi mai bine emoțiile, poți dobândi mai multă libertate în a face alegeri cugetate, mai multă înțelegere asupra modului în care emoțiile te afectează în viața de zi cu zi , dar și oportunitatea de a folosi noile abilități pentru a sta în locul șoferului, nu doar în locul din dreapta!

Atunci când te simți încrezător, la fel ca și în cazul condusului, trebuie să îți folosești capul ca să gândești ce faci, să respecți regulile de șofat, să vezi imaginea de ansamblu, să îți pese de ceilalți participanți la trafic, să înveți să gestionezi situații noi și să știi cum să fii sigur pe tine în diferite situații. Va trebui să fii mereu alert pentru situații în care motorul tău este, fie supraîncins de la toate emoțiile pe care le ai, fie prea rece ca să poate funcționa. Cu experiență și efort conștient, creierul tău va deveni din ce în ce mai eficient în a te ajuta să gestionezi orice dificultate sau provocare care îți vine în cale!

Mulțumim că ai parcurs acest modul! Sperăm că a fost interesant și util, iar dacă ai orice întrebări ne poți scrie în secțiunea de Contact!


Ți-a plăcut acest modul? Creează un cont MentAid pentru pentru a avea acces la Comunitatea MentAid – un loc de împărtășit idei, articole despre sănătate mintală și unde ai susținere din partea comunității și din partea specialiștilor MentAid!

Creează un cont MentAid