(4)

Ajustează-ți viteza, cu ajutor din partea corpului tău!

Când intensitatea emoțională e destul de crescută încât pare că îți încurcă judecata sau când emoțiile tale sunt așa de înăbușite, încât ai nevoie să te reconectezi cu tine însuți, ia o pauză de la situația în care te afli, calmându-ți mintea și corpul. Făcând asta, te poți liniști și poți deveni tu șoferul emoțiilor tale, nu invers. Sunt foarte multe modalități de a te calma – metode diferite funcționează la oameni diferiți, așa că e util să încerci mai multe metode și să vezi care funcționează cel mai bine pentru tine. 

Ai grijă de simțuri!

Calmează-ți cele cinci simțuri (văzul, auzul, mirosul, gustul, tactil). De exemplu, te poți uita la poze cu oameni, animale sau locuri de care îți pasă, poți asculta o melodie relaxantă sau care îți face plăcere, poți aprinde o lumânare care are un miros plăcut, poți să te bucuri din plin de mâncarea ta favorită sau poți să te concentrezi pe ceva ce se simte relaxant pe piele, ca o pătură moale sau un prosop cald pe frunte.

Fă activități de relaxare!

De exemplu, respiră adânc în timp ce numeri încet până la 10. Inspiră pe nas și expiră pe gură. Încordează-ți pumnii sau mușchii din corp până numeri la 5, apoi detensionează-i treptat. Repetă de câteva ori.

Folosește tehnici de meditație!


Meditația e simplă. Poți începe prin a găsi un loc liniștit și confortabil unde să te așezi pentru următoarele 10 – 15 minute. În timp ce stai, închide-ți încet ochii și repetă-ți ceva în șoaptă, cum ar fi pace, dragoste, iubire, sau sunt calm, sunt relaxat. În timp ce repeți cuvântul în liniște, e foarte probabil ca mintea ta să zburde în alte locuri. E perfect normal! Atunci când observi că se întâmplă asta, tot ce ai de făcut este să lași acele gânduri să treacă și să revii la ceea ce ți-ai propus. Imaginează-ti că gândurile tale sunt norii de pe cer: vin, stau o vreme și pleacă. De aceea, nu este nevoie să încerci să le elimini, ci doar să îți redirecționezi atenția spre cuvintele șoptite. Fă asta de fiecare dată când mintea ta zburdă. După 10 – 15 – 20 de minute, deschide-ți ochii. E probabil să te simți mai relaxat decât atunci când ai început meditația. Cercetătorii au descoperit că meditația regulată e foarte benefică pentru creier și pentru corp, contribuind la reducerea stresului.

Mișcă-ți corpul!

Mergi la sală, aruncă cu mingea la coș, mergi la alergat sau strânge o minge în pumn de mai multe ori – chiar și acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii!

Acționează într-un mod opus emoției pe care o simți!

Câteodată poate fi benefic să acționezi într-un mod opus, inconsistent cu emoția supărătoare. Poți schimba acțiuni, gânduri, expresii faciale sau întreaga postură. De exemplu, dacă ești anxios în legătură cu o petrecere la care mergi, alege-ți un scop simplu: de a vorbi timp de 3 minute cu o persoană, încercând să o faci să zâmbească cel puțin o dată. Dacă ești furios și vrei să îi tragi una cuiva, retrage-te și fă o activitate plăcută cu mâinile tale, cum ar fi să cânți la chitară (chiar și fără ea!) sau să desenezi. Dacă te simți depresiv și nemotivat să te ridici din pat, fă ceea ce pare complet contraintuitiv- mergi afară sau fă o activitate care îți face plăcere – fii tu cel care conduce!

Distrage-te făcând ceva distractiv!

Fă ceva distractiv care îți acaparează atenția. De exemplu, sună sau scrie-i unui prieten, mergi la o tură cu bicicleta, ascultă niște muzică, vizionează un film, conectează-te cu alți oameni.