Mai multe despre reflectarea empatică

Reflectarea empatică e simplă, dar nu înseamnă că e şi uşor de făcut. Doar exersarea continuă te ajută să devii mai bun la asta. Deşi uneori ar putea părea că doar ascultarea şi reflectarea empatică nu duc nicăieri, totuși acestea sunt extrem de relevante pentru ameliorarea unei stări emoţionale dificile. 

Aceste începuturi de reflectări îţi pot fi utile în a-ţi forma un obicei în a folosi reflectarea empatică. Exersând acest lucru și demonstrând empatie și autenticitate atunci când folosești acest tip de reflectare, vei putea să îţi formezi propriul stil de a exprima afirmații și întrebări.

Reflectările empatice pot avea forme diferite în funcţie de profunzimea la care vreau să ajung. Vei putea învăța mai multe despre acestea în modulele viitoare. Ceea ce noi ne propunem în acest modul e reflectarea simplă, care să susţină ideea că încercăm autentic să înţelegem prin ce trece cealaltă persoană.

Atenție! Chiar dacă cineva ne povesteşte despre o stare emoţională dificilă şi chiar dacă ascultăm activ şi empatic, asta nu garantează că înţelegem starea prin care acea persoană trece. Astfel, testarea impresiilor este o parte cheie a ascultării şi reflectării empatice.

Pe scurt, reflectarea empatică presupune că spusele celuilalt aflat într-o situaţie emoţională dificilă sunt redate de noi cu propriile cuvinte într-un mod înţelegător, pe un ton calm. Repetăm ceea ce ne spune cealaltă persoană pentru a ne asigura că am înţeles ce a vrut să ne transmită, precum şi pentru a îi da lui sau ei de înţeles că suntem acolo să înţelegem şi să ascultăm.


Exerciţii:

1.

Citeşte următoarele afirmaţii şi răspunde cum ai reflecta empatic cele enunţate.

2.

În această secțiune ai aflat mai multe despre reflectarea empatică – ce este, de ce este relevantă și cum o poți folosi în comunicarea cu o persoană aflată într-o dificultate emoțională. 

Pe lângă activitățile de până acum, dedicate exersării reflectării empatice, este important să încercăm să transferăm ce am învățat și exersat online și în mediul offline, în interacțiunea cu persoanele apropiate. Astfel, exercițiul de mai jos are scopul de a realiza un plan de acțiune prin care să îți stabilești detaliile necesare pentru a exersa reflectarea empatică, aplicând-o în afara mediului virtual. La final vei putea descărca și printa planul realizat de tine pentru a te ghida în practică.