Cum poți învăța să oferi Primul Ajutor în Sănătatea Mintală?

Echipa MentAid a pregătit pentru tine o serie de module și activități pentru a te susține în procesul de deprindere a cunoștințelor și abilităților de prim ajutor în sănătate mintală.

Modulele sunt gândite cu atenție și scrise pe baza literaturii actuale de specialitate, iar exercițiile propuse sunt specifice informațiilor furnizate. Evenimentele realizate de MentAid sunt construite pe baza materialul cuprins în module și adaptat pentru grupul-țintă (adolescenți, adulți, seniori, categorie profesională.); acestea vor fi susținute periodic, fiind anunțate în mediul online (site, Facebook).


Despre modulele MentAid:

Primul modul reprezintă un prim pas în învățarea acordării primului ajutor în sănătate mintală, fiind abordate abilitățile de bază (numite abilități terapeutice), necesare în comunicarea cu o persoană apropiată aflată într-o dificultate emoțională. În cadrul acestuia poți afla care sunt abilitățile terapeutice, ce înseamnă fiecare și cum le poți aplica. De asemenea, sunt inserate activități pentru a exersa reflectarea empatică, adresarea întrebărilor deschise și celelalte abilități terapeutice. Modulul se încheie cu rezumarea ideilor principale.

O serie de module este dedicată acordării primului ajutor în cazul celor mai comune tulburări afective, fiind abordată specific întrebarea cum îi putem ajuta pe care trec prin depresie, anxietate generalizată, tulburare de panică și respectiv fobie socială. Această serie este în continuă dezvoltare, urmând a fi adăugate module referitoare și la alte probleme psihologice, precum tulburările alimentare. Modulele sunt construite din următoarele secțiuni: (1) psihoeducație despre tulburarea respectivă pentru a cunoaște semnele acesteia și pentru a dezvolta înțelegere, empatie față de persoana care se confruntă cu acea tulburare; (2) cum este recomandat să abordăm persoana respectivă, pentru a ne pregăti să îi oferim ajutorul și prezența noastră; (3) cum putem să o susținem activ să treacă de acea dificultate emoțională.

Uneori însă, deși necesar și util ajutorul nostru, nu este suficient pentru ca persoana care trece prin acele greutăți emoționale să reușească să le depășească. Atunci căutarea ajutorului specializat și angajarea într-un proces terapeutic este ceea ce ar putea face diferența. Așadar, am creat un modul special care adresează următoare tematică ,,cum să îi recomand cuiva drag/apropiat să caute sprijinul unui specialist”. Acest modul conține principii de bază utile în abordarea unei persoane căreia vrem să îi facem recomandarea către un specialist, pentru a învăța care sunt atitudinea și comunicarea potrivite când oferim acest sfat; modulul oferă de asemenea, informații despre tipurile de specialiști, pentru a facilita alegerea potrivită a suportului specializat de care are nevoie persoana pe care vrem să o ajutăm.    

O altă serie de module abordează specific primul ajutor oferit, nu pentru anumite tulburări emoționale, ci pentru anumite categorii de oameni, în contexte profesionale specifice. Scopul acestora este a încuraja acordarea primului ajutor în sănătate mintală în cercuri profesionale, precum cele medicale, în școli, în corporații.

Câteva module sunt dedicate psihoeducației, vizând înțelegerea emoțiilor, a gândurilor, comportamentelor și relațiilor dintre ele.

 

Te invităm să începi cu primul modul (accesează aici) și să ne spui în ce măsură te-a ajutat!