Ce este Primul Ajutor în Sănătatea Mintală?

Primul ajutor în sănătate mintală (Mental Health First Aid) se referă la acordarea unui suport emoțional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăți emoționale.


Tuturor ni se poate întâmpla odată, ori chiar de mai multe ori, să suferim de depresie, anxietate, atacuri de panică, să avem probleme emoționale, mai ales dată fiind prevalența crescută a acestora. În 2017, conform WHO – World Health Organisation (Organizația Mondială a Sănătății) – 10.7% din populația lumii, adică mai mult de o persoană din 10, suferea de o problemă legată de sănătatea mintală. Atunci când trecem printr-o stare depresivă prelungită, când nu mai avem chef de nimic, când considerăm că nu mai avem nicio valoare sau când suntem agitați și neliniștiți, făcându-ne griji pentru orice, atunci ce mult ne-ar ajuta să ne fie cineva aproape! Cineva care să ne asculte, care să știe cum să ne vorbească, să știe ce atitudine să aibă față de noi. Cineva care să știe cum să ne ajute să suportăm perioada aceea dificilă și/sau să trecem de ea. Oricine poate deveni acel cineva dacă învață cum să ofere sprijin în sănătate mintală. 

Pentru cei care trec prin probleme emoționale situația poate fi mult mai grea și apăsătoare decât pare. Poate fi mult mai împovărătoare decât se observă din exterior. Primul ajutor în sănătate mintală presupune mai întâi, să înțelegem cum este pentru ei. Apoi, să le arătăm empatie și compasiune. Presupune, de asemenea, să avem comportamente și tehnici corespunzătoare problemei de sănătate mintală prin care trec. Toate acestea, înțelegerea, empatia, compasiunea, comportamentele specifice nu sunt niște medicamente. Nu sunt niște soluții medicinale pe care le cumpărăm pentru a completa trusa de prim ajutor să i-o dăm persoanei dragi să o aibă la îndemână. Toate acestea sunt constructe/elemente psihologice pe care le dezvoltăm și îmbunătățim în timp – este un proces lung care necesită motivația noastră de a ajuta și angajamentul de a învăța.

MentAid este din motivația și angajamentul de a te ajuta să înveți. 

Te invităm să descoperi cum poți învăța să acorzi primul ajutor în sănătate mintală (accesează aici)!